Czy reklama może kłamać? Oczywiście, że tak! Bo jest to tylko reklama koncernów mleczarskich produkujących z mleka krowiego na ogromna skalę marny produkt mleko-podobny dopuszczony do sprzedaży na naszym krajowym rynku spożywczym. Przecież od zawsze wmawiano nam, że mleko jest zdrowe. I może tak by było, gdyby mleko pochodziło prosto od zdrowej krowy( nie schorowanej rekordzistki), a jej konsumentem jest dziecko, którego przewód pokarmowy jest jeszcze w stanie do ok. 2 roku życia strawić białko krowie.

Pasteryzowane mleko krowie uhu szkodzi naszemu zdrowiu, osłabia, blokuje i niszczy nasz przewód pokarmowy. W konsekwencji czego jesteśmy bardziej podatni na choroby, kobiety chorują na osteoporozę, a mężczyźni na choroby naczyń tętniczych, pojawiają się alergie. Autorytety świata nauki i dietetycy krzyczą na alarm aby poprawić stan zdrowia ludzkości konieczne jest ograniczenie produkcji masowej mleka krowiego wykorzystywanego bardzo szeroko w przemyśle spożywczym. Pasteryzowane lub homogenizowane mleko jest niestrawne i pozbawione wartości odżywczych.

Jednak potężne zyski całego przemysłu produktów mleko-podobnych ( mleka, przetwory mleczne, słodycze i inne produkty „na mleku”) jest ważniejszym argumentem dla rządzących niż szukanie produktów zdrowych i ekologicznych. Chore społeczeństwo jest sfrustrowane, bardziej konsumpcyjne i bardziej chore, rośnie w siłę inna gałąź przemysłu farmaceutycznego, ktoś przecież musi „ leczyć” źle odżywione i schorowane społeczeństwo i to też się rządzącym opłaca.

Oto fragment artykułu dr Andrzeja Janusa o mleku krowim.

Proces homogenizacji polega na polega na wytwarzaniu jednolitej, trwałej mieszaniny składników nie mieszających się z sobą w warunkach normalnych, przy zastosowaniu środków mechanicznych (przyp. Encyklopedia PWN). Krótko mówiąc, polega to na rozdrabnianiu wielkocząsteczkowego białka do mniejszych jego fragmentów i tworzenia jednorodnej mieszaniny z rozdrobnionymi kuleczkami tłuszczu. Ma to na celu poprawienie walorów smakowych mleka i jego przetworów. Wydzielany przez krowę wraz z mlekiem enzym oksydaza ksantynowa, posiada dużą cząsteczkę i po spożyciu nieprzetworzonego mleka wydalana jest z organizmu z kałem. Kiedy mleko poddane zostanie procesowi homogenizacji, cząsteczki oksydazy ksantynowej stają się znacznie mniejsze, przez co wiele z nich zostaje wchłonięte z przewodu pokarmowego do krwi. Donald Ross i współpracownicy, jako pierwsi opublikowali pracę, w której zwrócili uwagę na występowanie w ogniskach miażdżycowych oksydazy ksantynowej pochodzącej z mleka krowiego. Stwierdzono zwiększoną jego aktywność w większości zmienionych miażdżycowo naczyniach układu tętniczego. Zdaniem autorów przyczynia się do powstawania stanów zapalnych tych naczyń. To właśnie wprowadzenie technologii homogenizacji mleka przyczyniło się do znacznego wzrostu śmiertelności z powodu zawałów serca. Oksydaza ksantynowa może przyczyniać się do zwężenia światła naczyń wieńcowych na wskutek ich skurczu, co z kolei może wywoływać tworzenie zakrzepów i zawału. Sfermentowane produkty mleczne znacząco różnią się od innych produktów nabiałowych pod względem ich wpływu na poziom cholesterolu we krwi.

Polecam przepisy na mleko zastępcze, smaczne i zdrowe.

MLEKO MIGDAŁOWE:
100 gram migdałów, sparzyć, obrać ze skórki, moczyć w przegotowanej wodzie całą noc. Wodę wylać, migdały zmiksować, dodać 3-4 szklanek źródlanej wody. W celu uzyskanie bardziej delikatnej konsystencji, przelać przez sitko. Można dodać szczyptę wanilii i zmiksowane jabłko do smaku.

MLEKO ORZECHOWE:
– 3/4 szklanki orzechów włoskich świeżo wyłuskanych,
– 3 szklanki przegotowanej, zimnej wody,
– dodatkowo, dla poprawy smaku lub wzbogacenia wartości, odżywczej: kilka owoców suszonych namoczonych

MLEKO KOKOSOWO-MIGDAŁOWE
– 1/2 paczki wiórek kokosowych,
– 150 g migdałów /bez skorki/,
– 1 litr wody /zimnej/,
– ewentualnie: słód jęczmienny, syrop klonowy, szczypta kardamonu, aromat migdałowy.
Składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania konsystencji śmietany. Można (ale nie trzeba) przecedzić.

MLEKO OWSIANE
– 1 1/2 szkl. wody,
– 1/4 szkl. miodu,
– 1/2 szkl. płatków owsianych,
– 1/2 szkl. wiórek kokosowych,
– 1/2 łyżeczki soli.
Wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2 szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę.

MLEKO RYŻOWE
4 szkl. wrzątku (woda musi być gorąca!),
1 szkl. ugotowanego gorącego ryżu (biały lub brązowy),
1 łyżeczka wanilii,
1 łyżka miodu,
1/2 łyżeczki soli,
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito lub gazę.

MLEKO NASIONKOWE
Składniki: sezam, pestki słonecznika.
Sezam i pestki słonecznika zalać na kilka godzin gorąca woda, następnie wodę odlać, zalać wrzątkiem i bardzo dokładnie zmiksować. Powstały płyn przecedzić i mleczko gotowe.

MLEKO SEZAMOWE
– 0,5 szklanki nasion sezamu nieczyszczonego,
– 3 szklanki przegotowanej chłodnej wody,
– dodatkowo, wedle uznania, dla poprawy smaku i wzbogacenia wartości odżywczej: kilka daktyli lub moreli czy fig wcześniej namoczonych albo słód zbożowy czy też miód, banan, karob.
Sezam umyj, umieszczając go na sicie i zanurzając sito w garnku z wodą, mieszaj, uważając, aby nie spłynął z wodą. Zmieniaj kilkakrotnie wodę. Namocz go na kilka godzin (najlepiej na noc) w przegotowanej, chłodnej wodzie. Zmiksuj sezam z tą samą wodą. Do tego celu najlepiej jest użyć blendera. Na początku odlej trochę wody do innego naczynia, gdyż nasiona lepiej się miksują, gdy jest jej niewiele, a potem dolej pozostałą. Do miksowania dołóż dowolne dodatki: kilka namoczonych daktyli, moreli lub fig, banana lub słód czy miód. Dobrze smakuje też z karobem. Mleczko podgrzej przed spożyciem, lecz nie gotuj.

MLEKO RYŻOWE DLA NIEMOWLĄT

Przygotowujemy ryż i gotujemy go jak w przepisie powyżej. Ugotowany przecieramy przez sito. Otrzymane w ten sposób mleko dosładzamy słodem ryżowym.

Powyższe przepisy otrzymałem od stałej Klientki gabinetu, dziękuję, wypróbowałem w swoim domu i polecam Wszystkim, którzy postanowili odżywiać się zdrowo i smacznie 🙂

Jak skorzystałem i polecam.

— Bosonogi Terapeuta